Puțini știu că există un aliment pe care îl putem consuma chiar și după ce a expirat. Mihaela Bilic a făcut o postare pe rețelele de socializare care a stârnit numeroase controverse. Care sunt condițiile pe care trebuie să le respectăm dacă ne dorim să mâncăm produsul după ce a trecut de termenul de valabilitate?
Potrivit mesajului publicat pe Facebook de nutriționista Mihaela Bilic, alimentul respectiv poate fi consumat chiar și după ce au trecut trei săptămâni de la data expirării. Nu vă mai ținem prea mult timp în suspans și vă spunem că este vorba despre iaurt. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de două condiții esențiale: să fie ținut la frigider și sigilat.
Specialista a atras atenția asupra faptului că iaurtul nu trebuie aruncat dacă a expirat. În Marea Britanie se va renunța la termenul de garanție de pe ambalaj. Nu se va mai preciza „expiră la…”, ci „a se consuma înainte de…”, totul pentru a reduce risipa alimentară. Au fost aruncate 42.000 de tone de produs în fiecare an.
„Retailerul britanic COOP renunță termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj. În prima fază firma britanică va înlocui formularea «expiră la…» cu recomandarea «a se consuma înainte de…» Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Șeful departamentului tehnic alimentar la COOP a subliniat faptul că iaurtul poate fi consumat fără griji dacă este păstrat nedesfăcut, la frigider. Cu atât mai mult, este important de precizat faptul că aciditatea acestuia ajută la conservarea naturală.
„Motivul este, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită Șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: «Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedesfăcut în frigider încă 3 săptămâni după data indicată. Am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de…” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim»”, a mai precizat nutriționista.
Citește și: Miere sau zahăr? Care este mai sănătos, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic
Mihaela Bilic a atras atenția asupra faptului că principala schimbare a iaurtului expirat ține de gust. Alimentul va fi mai acrișor decât în mod normal, dar asta nu înseamnă că nu mai este bun, așa că oamenii îl pot consuma fără griji, potrivit testelor făcute de specialiștii din domeniu. Iaurtul păstrat în frigider are un aport de probiotice mai mare, iar dacă este fermentat este bogat în colonii de lacrobacili, care au beneficii asupra sănătății organismului uman.
„Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum și după data de expirare, principala modificare ține de gust (va fi mai acrișor). Dacă îl păstrăm mai mult timp obținem și un aport de probiotice crescut, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate”, a adăugat nutriționista.
Citește și: Cele 6 alimente care previn căderea părului. Le poți găsi în toate supermarketurile din România